Küllem

Általában a "küllem" kifejezés a ló alakjára, formájára vonatkozik. A ló kllemének felépítése a csontváz felépítésén alapszik. A küllem az egyes testrészek és azok viszonyának tökéletességét jelenti, ami nélkülözhetetlen feltétele a ló általánis tökéletességének.
 Egy jó felépítésű lónál egy vomás sem oylan eltúlzott vagy hiányos, hogy az zavarja az általáos harmóniát. Az, hogy mit jelent a "korrekt" küllem, attól függ, hogy milyen munkavégzésre tenyésztették ki a lovat. A jó alkatú, arányos lovak - bármilyen típusról is legyen szó - hatékonyabban és tovább tudják az adott munkát végezni. Ebben az esetben kisebb esélye bármiféle sérülésnek is, mivel egy testrész sem visel túlzott, lehetetlenül nagy terhet valamilyen aránytalanság, aszimmetria folyamán. Az egyensúly és az atletikus adottságok jobbak, ami lehetővé teszi a nagyobb teljesítményt, mivel a lábak ebben az esetben teljes kapacitásukkal tudnak dolgozni.

   

 

 

 

 

 

 

                                                                 A ló életciklusa

 

A kanca vemhessége általában 11 hónapig és néhány napig tart. A megszületést követő fél órán belül a csikó feláll, és megpróbál szopni. Ha már lábon van a csikó, még ha kissé bizonytalanul is, de követni tudja az anyját. A kancák 15 és 24 hónappos koruk között érik el az ivarérettséget, de tenyésztésbe állítani őket csak négyévesen tanácsos. A mének gyakran 1 éves korukban ivarérettek, de háziasított körülmények között három-négy éves kornál előbb nem fedeztetnek velük. A teljes fejlettséget a lovak öt-hat éves korukra érik el és húsz-harminc évig is vagy akár hosszab ideig is élhetnek.

AZ ELSŐ 12 HÓNAP
A fiatal csikónak a testéhez képest hosszú lába van, ami természetes körülmények közt jó védelmet nyújtott a ragadozók ellen. A csikók többnyire hathetes koruktól képesek enni. Két hónaposan elvesztik bolyhos csikószőrüket, és a háziasított körülmények között négy és fél, hat hónapos koruk között választják ée őket az anyjukról.

AZ ÉVES CSIKÓ
Az angol telivér - amelyet úgy tenyésztettek,  hogy minél hamarabb váljék éretté - a születést követő január elsejével válik éves csikóvá. A nemtelivérek esetében az életkort általába május elsejétől számítják. 12 hónapos korában a csikónak még mindig hosszúak a lábai és kissé koordinálatlan a mozgása, de egyre teltebb formákat mutat és ez a folyamat az érettség eléréséig tart, amikoris a far legmagasabb pontja egybeesik a mmar magasságával. Ez ideig a far mindig észrevehetően magasabb, majd a lónak az eleje fokozatosan "hozzánő" az idő elhaladtával. A növekedés utolsó pontja a lábak hosszú csöves csontjain az epifízis, a "növekedési zóna". Amíg ezek nem záródnak, a lábak nem bírják ki a munkát - főleg nem teher alatt - anélkül, hogy ne sérüljenek vagy maradandó alakváltozást szenvednének. A lábközépcsont végén, a csűdizület fölött az epifízis 9 és 12 hónapos kor között záródik. Az orsócsonton, a lábtó fölött ugyanakkor az epifízis csak két-két és fél éves korban záródik.

KÖZÉPKORÚ LÓ
A középkorú lóra (5 és 10 éves kor között) jellemzőek a teljesen kitelt formák, valamint a mar és a könyök távolséga nagyjából megegyezik a könyök és a talaj távolságával. Természetesen ekkorra a belső szervek is kifejlődtek és kialakultak a normális arányok. A jó felépítésű lónál a nyak hossza körülbelül másfélszerese a tarkó és alsó ajkak távolságának. A fejlettség ezen stádiumában a lónak az erőnlét szempontjából a csúcson kell lennie, feltéve hogy a korai edzések lehetővé tették a megfelelő izomzat kialakulását.

AZ ÖREGKOR
Az izületek teltek lesznek, mivel romlika  keringés hatékonysága és a végzett munka is nyomot hagy a lábakon. Az öreg lovak gyakran hajlított lábtövekkel állnak ("imádkoznak"). A szemek feletti tájék gyakran beesetté válik, és a hát mélyebben hajlott, mint normálisan ("beejtett hát"). A fogak megkopnak a kor előrehaladtával, és apontos kormeghatározás a fogak alapján nehezebbéb válik. Az emésztőrendeszer is veszít hatékonyságából, úgyhogy nehezebben lehet a lovat jó és egészséges kondíióban tartani.


 

             A szőrzet színe

 

A lovak különböző színeit az egyes gének határozzák meg, amleyből számszerint 39 van. Ezek a színek több száz kombinációját teszik lehetővé.
Néhány fajtánál a szín fontos szempont, noha minden tenyésztőegyesület azon az állásponton van, hogy a helyes felépítés és a jó mozgás a legfontosabb.
A palominot, az apaloosát és néhány másik fajtát, mint pl. a knabstrupot vagy a pintot és az albínót gyakran mint "színes fajtákat" emlegetik, annak ellenére, hogy ezek elsősorban praktikus munkalovak. Érdemes itt megjegyezni, hogy ezeknek a fajtáknak a látványos színei olyan törzsekből származnak, amelyek korábban viszonylag gyakoriak voltak a spanyol lovaknál, de a modern spanyol lóban már nem találhatók meg. Az angol telivérnél az arab és berber lónál nem találkozunk részben színes, foltos és palomino színekkel.

 

                                     

  Fekete bőr, fehér és fekete szőrökkel.                                           Szürke szőrzet, apró fekete pöttyök
A szőrzet kivilágosodik a korral.                                                                                kialakulása a korral.

 

 

                                                  
Aranyszínű szőrzet, ami a frissen vert                                        Az arany és a sárga különböző árnyalatai.
pénzérme színére hasonlít; fehér sörény és                                Az "igazinak" a sörénye és a farka világosabb vagy
farok.                                                                                        sötétebb.

                                                    

A sárgának egyik változata.                                                                                       Sötét, máj színére emlékeztető szőrök.

 

                                                          

Fekete, vagy barnásfekete test, amelynek a fehér                                                      Pej vagy sötétpej testnek a fehér szőrök vöröses
szőrök kékes árnyalatot kölcsönöznek.                                                                       árnyalatot adnak.

 

                                                         

 Fekete pigmentáció az egész testen, lábakon,                                                      Vörösesbarnától az aranyszínűig, fekete sörénnyel,
sörényen és farkon.                                                                                                     farokkal és lábakkal.

                                                                  

 A pej egy világosabb változata, amely színt a                                                         Vöröses árnyalatú szőrök adják ezt a jellegzetes
sárga- vagy aranyszőrök okozzák.                                                                             színt.

                                                            

 Sárga szőröka  barna bőrön. Egyes esetekben                                                       Alapvetően barna szőrzet, fekete szájjal, lábakkal,
az alapszín fekete vagy szürkés.                                                                                  sörénnyel és farokkal.

                                                         

 Fekete és barna keveréke, fekete lábakkal,                                                                           Szürke alapon sötét színű gyűrűk. Ez utóbbiak a kor
sörénnyel és farokkal.                                                                                    haladtával eltűnnek.


Nagy, szabálytalan foltok fehér és valamilyen
más színben, kivéve a feketét.

RÉSZBEN-SZÍNES
A tarka definícióját látsd fent. Ha a másik szín fekete,
akkor a fekete-tarkáról beszélünk. Az amerikai pintok
részben-színes szőrzetét vagy ovaroknak avgy tobianonak
hívják.

 

AZ APPALOOSA
Az appaloosa szín (nem minden pöttyös ló tartozik az Appaloosa fajtába) igen sokféle lehet. Az öt alapminta  akövetkező: blanket (takaró) - fehér a csípőszegletnél, sötét pöttyökkel vagy nélkülük; marble (márvány) - acélszürke vagy pejderes, sötét árnyalattal sötét árnyalattal a test szélső részein és deres a középső rész; leopard - fehér, sötét színű pöttyökkel; snowflake (hósármány) - kifejezett pöttyök a csípőtájékon; frost (deres) - fehér tűzdeltség sötét alapon. Az orr és a genitáliák bőre fekete, fehér foltokkal tarkított, a szemen előtűnika  fehér ínhártya. A lábvéget a függőleges csíkok alapján könnyű megkülönböztetni.

 

                                                                         Jegyek

 

 A fejen. ajkakon és lábakon található fehér területek, az ún. jegyek jól felhasználhatók a lovak azonosítására. Ezeket pontosan feltüntetik a tenyésztő egyesületek által alőírt dokumentumokban. A szokásos jegyek mellett a has allján vagy a ló oldalán előfordulhatnak fehér foltok és fehér szőrrel borított pöttyök, az előbbiek nagyobb gyakorisággal a Clydesdale fajtánál.

AZONOSÍTÓ JEGYEK
Azokat a fehér szőrrel borított területetek, amelyeket a nyereg vagy a heveder okoz, ún. "szerzett jegyeknek nevezzük. Ide sorolhatjuk tulajdonképpen a sütéssel vagy fagyasztással készített bélyegeket is, amelyeket az azonosításo megkönnyítése  és a lopások elkerülése végett alkalmaznak. A fagyasztás eredményeképp fehér szőrből - szürke lónál fekete szőrből - álló azonosító számot és betűjelet visel az állat. A bélyegzésnek egy másik módja, hogy a jelet a patába sütik forró vassal. Szintén felhasználják az azonosításhoz a forgókat, amelyek apró rendezetlen szőrrel borított területek, és ezek is állandóak. A szarugesztenyék a lábak belső felületén egyfajta "ló-ujjlenyomatnak" is tekinthetők. Szintén változtlanok és egyediek, mégsem alkalmazzák őket azonosításra.

 

 

 

 

 

JEGYEK A LÁBON
A láb jegyei általában fehérek. Ezek a következők: hermelinkesely - ha a pataszél környéke fehér, kesely csűdben, bokában stb. - attól függően, hogy meddig tart a fehér rész, de sohasem ér a lábtő fölé; harisnyás - ha a fehér szőrök a látő fölött is megtalálhatók. A zebrecsíkok - sötét szőrrel fedett gyűrűk a lábon, primitív eredtű, és a rejtőzködést volt hivatott szolgálni. Ez egészen ősi fajtákon találhatjuk meg, mint például a Highland vagy a Fjord. A franciaországi Lascauxban a barlangok falán talált festményeken ugyanilyen lábú lovakat láthatunk.

 

LÁBVÉGEK SZÍNE
A palaszürke lábvégeket szeretik a  legjobban. Ezt tömörebbnek és így ellenállóbnak tartják. A viaszsárga lábvégről ezzel szemben úgy vélekednek, hogy azok gyengébbek és törékenyebbek. Ezt ugyanakkor még nem bizonyította senki. A viaszsárga lábvégeket általában keselylábú vagy harisnyás lovaknál találunk. Az apploosának és más foltos lovaknak gyakran van szürke-sárga csíkos lábvége.


HÁTSZÍJ
A hátszíj a faroktól ered, és gyakran egszen a marig ér. Majdnem mindig a fakó valamelyik árnyalatával (sárgafakó, egérfakó, mogyorófakó) fordul elő, és gyakran találunk zabracsíkot is a lábon.
  A hátszíj és a fakó szín a primitív fajtákra volt jellemző, melyek a jégkorszak előtt és után éltek. Megtaláljuk ezta  színösszeállítást a Przewalski lónál és a tarpánnál is, valamint azoknál a fajtáknál, amelyek közeli rokonságban állnak velük. A spanyol ló egyik törzsének gyönyörű sárgafakó színe és fekete sörénye, valamint hátszíja volt.

 

                                                       

 

 

Azonosítás

 

MI JELLEMZI A PÓNIT?

A pónik elsősorban különös természetüknél és méetüknél fogv különböznek a lovaktól. A marmagasságukhoz képest mélyebb mellkassal rendelkeznek, a fej hossza pedig megegyezik a mar és a vállizület, vagy a mar hátsó pontja és a marbúb között mért távolsággal.

                                                  

Mozgásuk is eltér a lovakétól, ami az eltétő körn yezetből adódhat. A lovakhoz képest igen biztos járásúak, valamint nagyobb az önfenntartó-képességük is.

                                    

 

 

           

    

 MI JELLEMZI A MELEGVÉRŰ LOVAT?

A melegvérű lovak küllemi tulajdonságai is már a lovaglásra való alkalmasságát sugallják. A hát alakja teszi lehetővé, hogy könnyen nyergelhető legyen. A "valódi" bordák, az első nyolc pár laposak, így a nyereg a trapézizom mögött fekszik fel. A 10 "álborda" ívelt és "rugalmas". A mar kifejezett, a vállak szögelése - a nyaknak a marral való kapcsolódásától a vállbúbig - körülbelü 60°-os.

                                 

           

      

 

 

 

             

 

 

 MI JELLEMZI A HIDEGVÉRŰ LOVAT?

 A hidegvérű ló az erővel párosult tömeg benyomását kelti. A test, a hát széles, amihez gyakran jól izmolt, gömbölyded mar társul, amely néhány fajnál a jobb húzás érdekében magasabban van, mint a far. A test erősen izmolt, különösen az ágyék és a far tájékán. A lapockák meglehetősen meredekek, ami a hámhoz való jó alkalmazkodást segíti elő. A lábak rövidek és erősek.

 

 

BOKASZŐRÖK

A jó fejlett bokaszőrzet, amely jellemző a hidegvérű lovakra, gyakran eredményez bőrirritációt, mivel közéragad a nedves föld. A bokaszőr nélküli lovak alkalmasabbak a tapadós, mély talajban való munkához.

 

Oldalmenü
Szavazás
Melyik versenyszámban indulnál a legszívesebben?
Reining
Barrel Racing
Cutting
Trail
Pole Bending
Diavetítő
Naptár